Selasa, 2 Mei 2017

Roadtrip Geng Lapor: Memburu Doyan

31/03/2017 -  Hari ni Geng Lapor (Kerul, Aijat, Hasim, Amad saja yang follow, yang lain tak join) buat kerja pandir ambil cuti separuh hari semata-mata untuk memburu raja buah - Doyan, lebih spesifik lagi - "Musang King". Dengar khabarnya dari orang dalam, Amad, selaku malim gunung merangkap anak jati Pahang, musim Doyan dah pun kembali.

Jadi Jumaat tu jam 12 tengahari kami bergerak terus dari pejabat, sumbat 5 orang 1 Myvi, dah macam sardin. Berhenti solat di Lentang kejap. Lepas setel apa yang patut, kami pun sambung gerak lebih kurang 2pm menghala ke Sg. Kerian. Kalau di ikut apa yang Amad cerita la, kat Sg. Kerian ni la tempat lubuk Musang King aka Raja Durian, bayangan durian berlambak-lambak tauke longgok tepi jalan letak dalam bakul buluh jual murah-murah sampai melimpah keluar dari bakul pastu tergolek-golek durian ke tengah jalan. Kalau dapat Musang King RM20 sekilo memang mabuk durian le aku haritu. Silap-silap siap angkut bakul bawa balik tidur bertilamkan durian kang masing-masing ni.

Keluar je kami dari tol Bentong, si anak jati Pahang ni, Amad dah momok momok kan kami dengan bayangan yang memang penuh sepanjang jalan ni dari Bentong sampai ke Sg. Kerian dengan durian. Melayankan hati yang girang ni kami pun berkaraokelah  dalam kereta tu, dengan diketuai oleh Kerul bekas lead vokalis kumpulan nasyid peringkat sekolah.

Sudahnya, hujan. Gerai ada, tapi tak sebanyak yang kami jangkakan. Lepas pekan Bentong tu ada Kedai Lemang Tok Ki, tapi tak singgah situ, sebelum kedai tu ada satu kedai Durian besar, berenti kejap tanya harga Musang King, RM70 SEKILO! mak ai kulitnya je tu pun dah sekilo, mau kunyah kulit je ni. Tapi selaku ketua rombongan, Amad memainkan peranan menenangkan kami semua. "Sabor, sabor, ni ke 'luar' lagi ni, nanti masuk kedalam lagi murah le tu, silap ada yg bagi free lagi kang"

Selepas beberapa kedai kami singgah, lebih kurang itu gak harganya, paling murah pun Musang King RM50 sekilo, D24 dapatlah dalam RM25, kalau nak murah pun ada durian lama, dapatlah dalam RM35 sekilo. Kami tak putus asa, pantang anak melayu moden menyerah kalah. Masuklah terus sampai ke Sg. Kerian.

Lagi frust, pokok nampak tepi jalan punyalah banyak, yang jual 1 pun tak ada. Lepas tanya 1 apek ni dia pun cakaplah, kena datang pagi-pagi. Biasa diorang pagi-pagi hantar pergi Singapura. Ades! Ikutkan hati  nak je park kereta tepi jalan pastu rembat yang kat tepi jalan tu.

Daripada tak dapat apa, ondeway balik tu kami pun bertanya lagilah dekat  kedai-kedai yang ada tepi-tepi tu. Jumpa juga la yang paling ok, Durian Musang King, RM40 sekilo. Jadilah..

Lepas tibai 3-4 bijik Musang King, tambah lagi 2-3 bijik D24, kami pun beli lah sikit bawa balik. Tauke kedai tu pun friendly. Puas hatilah jugak. Singgah Tok Ki jap pastu balik bersama jiwa yang tersemat dendam untuk repeat lagi.

inilah rupa durian, dari depan D24, belakang Musang King



Tiada ulasan: