Selasa, 8 Ogos 2017

Explorasi Geng Lapo: 4x4 Lata Berembun

5/8/2017 -  Lata Berembun, letaknya di Sungai Klau, Raub, Pahang menjadi halatuju explorasi Geng Lapo kali ini. Ini adalah misi kami kali ke-3 ke sini, yang pertama untuk misi 4x4 dan kali kedua untuk misi memburu durian. Amad selaku ketua rombongan seperti biasa mencari port dan contact person bagi menjayakan misi kali ini. Selepas beberapa ketika menggoogle, Amad pun contact lah uncle ni, Uncle Hooi (019-9460807). Bajetnya RM240/Jeep (max. 7 orang satu Jeep) so dalam RM34 seorang lah, Amad kawtim jadi RM30, kalau nak paling cepat uncle ni reply adalah dengan call atau SMS terus, kalau WhatsApp memang alamat tak jawablah dia. Pastu kalau SMS panjang-panjang memang dia akan jawab "ok" je. Hazim lak selaku chef rombongan ditugaskan sediakan bahan-bahan untuk barbeque. Tong-tong lah sorang RM20 beli bahan makanan/alatan.

5 pagi, kami bertolak dari Shah Alam, di mana sejarah tercipta, Khairul yang biasanya paling last sampai telah sampai 15 minit awal, tu pun lepas kena kencing dengan Amad, kononnya 4.45pagi gerak. Explorasi kali ini tanpa kehadiran Abe yang masih belum recover sepenuhnya dari injury kerana eksiden motor baru-baru ini.

6 pagi, kami berhenti solat subuh di Petronas Lentang, beli jajan, air. Setelkan mana yang patut. Pastu 6.30 sambung jalan.
Sunrise di Petronas Lentang
7.30 pagi kami sampai di Raub, berhenti kejap untuk breakfast dekat mana-mana kedai tepi jalan dekat-dekat dengan simpang nak ke Sungai Klau. Masing-masing makan tak ingat dunia, Bung diwajibkan makan sama menu dengan orang lain, sebab dah ada sejarah dia sakit perut sebab makan lain dari orang lain. Nasi Lemak lauk telur dengan ayam goreng sekali dengan roti canai, dimana Oyed dan Khairul lak sibuk bersaing cara makan roti canai negeri masing-masing, Oyed dengan stail Kelate, dhal campur gula, Khairul lak dengan stail Melaka, dhal campur sambal, eloklah tu. Memang heavy breakfast kali ni sebab memang bajet jap lagi tunggang terbalik kitorang nanti atas Jeep tu.
Itu dia Khairul (kiri) dan Aizat dengan pinggan-pinggan yang telah disetelkan
8.30 pagi lebih kurang, kami bergerak pun ke rendezvous point dimana kami akan berjumpa dengan Uncle Hooi ni di BHP Sungai Klau, Lebih kurang 9 pagi, Uncle Hooi sampai. Uncle ni memang sporting, ramah dan kelakar orangnya. Walaupun SMS jawab "ok" je, tapi kalau berceloteh, memang banyak punchline dia.
Rendezvous point. Jeep 4x4 pun nampak meyakinkan.
Sebelum bertolak tu kitorang nampak lori durian lalu, belakang penuh durian. Terus kami tanya Uncle tu, ada durian tak. Uncle pun terus call member dia tauke durian untuk check, sementara tu kami loading barang dalam Jeep. Lepas beberapa minit, Uncle tu bagitau "Ok, durian ada, Musang King RM35 sekilo, gred B", Hazim try gak nego tapi uncle tu kata tak dapat murah lagi. Kitorang pun bertolak, first check point, Memburu Musang King (part 2)

9.30 lebih kurang, kami tiba di port durian. Hazim berjaya gak nego Musang King gred B, RM25 sekilo dengan tauke tu. Uncle Hooi senyum je. Nampak durian pun fresh-fresh. Banyak lori/jeep kat situ tengah load durian untuk di hantar ke Singapura/China. Kat sana memang dorang jual mahal gila. Kalau lambat ni memang melepas kitorang macam misi yang lepas tu.

Khairul try nego lak RM20 sekilo, Bung (kiri) kelihatan tak sabar nak kokak Durian 
Lepas tapau 3 biji Musang King, ekpedisi ini di teruskan (tanpa kicap Jalen). Misi seterusnya, Air Terjun Lata Berembun. Durian tak payah kopak, uncle cakap dia ada parang. Kat atas boleh makan fresh-fresh terbaik dari ladang.

Mungkin kerana baru hujan sehari dua sebelum tu, trek kali ni lebih extreme berbanding kali pertama kami pergi dulu. Tapi perjalanan kali ini tetap menyajikan permandangan bukit bukau, hutan hijau yang indah dipandangan mata. 
Sesi sharing info pasal dusun durian. 
Menghayati keindahan bukit bukau dan kehijauan pepohonan
Meredah sungai serta ranjau onak dan duri
10.30, selepas 1 jam perjalanan turun naik bukit, panjat batu tempuh lopak gelek pokok tombang masuk sungai keluar sungai. Kami tiba juga di Air Terjun Lata Berembun. Suasana nya nyaman, sejuk walaupun dah nak masuk tengahari.  Dengan Uncle Hooi ni life jacket, parang, tiub pelampung semua provided. Uncle Hooi ni memang tiptop dari segi info, kabel orang dalam durian, teknik pemanduan serta punchline. Recommended!

Kitorang setup camp, barbeque, Oyed setup drone (video disini). Pastu start bakar, pastu makan, mandi, makan balik, mandi balik sampai lebam. Air terjun sejuk, resepi chef Hazim sedap, memang layan.

Pelangi menghiasi keindahan air terjun yang menderu
Ahli Geng Lapo yang sedang lapo berkerjasama menghidupkan api
Musang king & Kambing: Nikmat Tuhan mana yang kamu dustakan
Lepas kenyang mandi manda lak sampai lapar balik
Amad yang kekenyangan terjelepuk diatas batu hamparnya
Begitulah seterusnya sehingga masing-masing tewas kekenyangan serta kepenatan. Terbit rasa menyesal sebab lepas ni nak turun bukit balik kena lalu jalan tadi, memang menyeksakan, ikutkan hati nak suruh uncle tadi balik lalu highway je. Nasib tak ada jalan masuk highway.

3 petang kami turun balik. Sekitar jam 4 petang kami sampai ke BHP Sg. Klau. Lepas siap-siap mandi singgah kejap masjid untuk solat. Memandangkan Hazim nak balik awal, ada majlis tahlil, kami pun membatalkanlah niat nak singgah Lemang Tok Ki dan GPO yang baru bukak tu.

6.30 petang kami sampai di Shah Alam.

Sekian.

Nantikan explorasi kami yang seterusnya.

Tiada ulasan: