Selasa, 14 Mac 2017

731

14/03/2015 - Sedari subuh pagi itu aku rasa seakan dunia ini sunyi tanpa bunyi. Sepi hingga tiap degup-degup jantung ini aku dengari. Di hari itu, aku melafazkan bait-bait rangkap yang menjalin ikatan indah bersama bidadari hati.



14/03/2017 - Genap 731 hari, 2 tahun yang penuh warna-warni. Moga dengan berkah hendak Nya kami kekal bahagia, cinta bersemi hari demi hari, sebegini atau mungkin lebih lagi, hingga akhir perkiraan hari, dan bersatu kembali di perjalanan alam yang seterusnya nanti.

Khamis, 9 Mac 2017

Explorasi Geng Lapor: Air Terjun Jerangkang

Air Terjun Jerangkang
4/3/2017 - Geng Lapor yang terdiri dari Aku, Hazim Oliver (chef), Kerul Si Gagak Hitam, Bung Cikabung, Amad Maling Gunung, Abe Arai, Oyedrone, Ijat Torreto bertolak seawal jam 4 pagi dari Shah Alam ke Jerangkang di Gambang, Pahang. Lepak dulu solat subuh, melepas dan minum-minum di RnR Temerloh yang dengar kata nya ada jamban dua lubang. Dan tiba sekitar jam 7 pagi disana, lalu LPT kena exit Sri Jaya, lepas tol ambik kiri dan terus sampai nampak signboard Jerangkang kat belah kiri.

Pick up point kami di sebuah kedai runcit bertentangan kedai tom yam. Jadi kami sarap dulu se round dua di kedai tom yam tu. Nak merasa nasi lemak kopi O kampung, sambil-sambil tu try cuba test go pro baru Amad baru beli, eksklusif untuk trip ni. Abe dah membebel nasi lemak telur mata dengan teh tarik dia kena RM8. Layankan je la. Aku lak boleh terlupa bayar sebab tumpang melabur jap, keluar-keluar toilet dorang dah hilang, tengok-tengok dah parking seberang jalan sebelah kedai runcit. Jam 8-9 macam tu kitorang bergerak naik 4x4 dah, lepas dah siap agih-agih barang untuk di angkat naik atas, Amad selaku ketua rombongan dah contact brader 4x4 ni lebih kurang sebulan awal untuk trip ni. Objektif trip kali ni nak relaks-relaks tak nak beriya sangat hiking sebab bulan lepas dah buat kerja gila naik Berkelah hujan-hujan, baru kenal erti penyesalan. Kiranya naik 4x4, lepas tu hiking kejap dalam sejam, then set camp bakor kambing/ayam yang Chef Hazim perap, layan air terjun, pastu balik.

Naik 4x4 ni mencabar gak, dah lah sempit, dengan pokok-pokok, turun naik bukit, jalan off road, dah macam pendatang asing dah semua. Ada 3 buah 4x4 gerak sekali, tapi lagi 2 tu group lain la, maybe diorang bermalam kat sini, kitorang balik hari je. Pukul 10 camtu kitorang sampai base Jerangkang, tengok dah ada banyak group kat situ, ada yang berkhemah kat situ, ada tengah kumpul orang.

Settle down kejap, lepas sakit bontot cramp kaki naik 4x4, kitorang bertolak panjat bukit. Kat dalam tu pun dah ramai orang, maybe dorang bermalam atau gerak naik awal pagi. Kalau nak camping memang kena datang awal lah weekend-weekend ni, takut tak dapat port cantik. Kitorang hiking sampai lebih kurang sejam, sampai jumpa port sedap sikitlah nak mandi-mandi, tapi seberang sungai tu ada group lain lak, perempuan lak tu, laki suci macam aku ni segan la nak mandi situ. Kitorang pun naik lagi la, sampai nampak port atas ni macam tak sedap je, kitorang turun balik. Air terjun kat atas ni memang cantik, tapi laju ya rabbi. Nak lak baru je jadi kes 2 budak lemas kat Berkelah baru ni, kitorang pun turun.

Park kat port yang ada group perempuan tadi, rupanya ada antara dorang tu ada yang kawan sekolah lama Kerul. Budak-budak tu yang tegur Kerul, Kerul kata dia tak kenal, dengan riak tu kata "Aku memang popular". Apa boleh buat, kawan-kawan,kan? Layankan je. Lepas tu start la upacara membakor. Menu hari ni, hotdog cheese, kambing dan ayam bakar, baked potato, coleslaw.

Makan kambing bakar panas-panas sambil celup kaki dalam air sejuk sambil menikmati pemandangan flora dan fauna memang best. Oyed bukak drone, ambil gambar dari atas, memang lawa tempat dia. Lepas siap makan, mandi-mandi, kitorang pun berkemas nak turun sekitar jam 2.30 tengahari. Kat atas digi ada line, tapi edge je la. Call brader 4x4 tu siap-siap. Target 3.30 sampai bawah.

Sampai bawah brader tu tak sampai lagi, so kitorang lepak la dulu. Dalam pukul 4 bergerak keluar. Masa ni tak fikir apa dah. Bung Cikabung seperti biasa, lepas aktiviti-aktiviti macam ni bateri dia habis so dia cop awal-awal naik 4x4 dia nak duk depan.

Sampai bawah, aku gi bayar nasi lemak yang lupa bayar yang pagi tadi lepas tu kitorang gerak ke Masjid Gambang, mandi-mandi solat jamak apa semua, kemudian bertolak ke Teluk Cempedak untuk makan malam dan main drone tepi pantai. On the way tu Aizat boleh lak terlepas simpang sebab melayankan lagu Aiman Tino.

Lepas tu dinner kat kedai ikan bakor kat Teluk Cempedak tu, menu malam tu Ikan Merah Bakor Sambal Petai (ok la not bad), dengan berhiburkan akak (ke abang?) selaku menu bergerak kedai tu. Tapi ikan bakor sampai lambat, tomyam, telur dadar, kailan ikan masin dah nak habis, baru main dish sampai. Ades.

Dan berlalulah kitorang balik sambil berkaraoke kan lagu single dari kumpulan nasyid tempatan macam Hijaz,Rabbani,Raihan, sebab Abe tak larat nak layan lagu lagho orang-orang muda, dia request lagu Sumayyah tapi tak ingat lirik.

Dari kiri: aku, kerul si gagak hitam, hazim oliver, amad maling gunung,
abe arai (chick magnet), bung cikabung, oyedrone, aizat torreto 



[cubaan menulis travelog secara santai tanpa ayat-ayat puitis]

Isnin, 6 Mac 2017

Lily Yang Terperangkap dan Basikal Baru Daniel

[ini kisah imaginasi semata]

Lily, amoi kenit molek yang berkerja disyarikat swasta, sebuah syarikat kecil perusahaan solusi IT. Baru sahaja graduasi dalam ijazah sarjana muda perkomputeran. Selaku orang dalam dunia pekerjaan ini Lily baru saja dalam proses perkenalan dengan realiti dunia yang kejam ini. Tersedak cita-citanya yang dulu nak kan rumah cantik, kereta power, petrol percuma, bangun tidur lewat jam 10pagi, rakan-rakan yang bersumpah kita buddyz selamanya. Perlahan-lahan dia telan dan berhenti seketika, dan percayakan dirinya yang semua tak semudah disangka. Suatu hari nanti, mungkin suatu hari nanti.

Lily rasa terperangkap dalam alam kedewasaan, segala tanggungjawab ini dia rasa membebankan, dan dia berharap agar menjadi budak kembali.

Daniel hari ini genap umurnya 13 tahun. Baru sahaja 2 bulan sudah beliau mula menjejak kaki ke sekolah menengah, belum pun puas beliau menikmati zaman abang-abang disekolah rendah, dah terperosok menjadi junior kembali. UPSR tempoh hari pun sedang-sedang sahaja, tak dapatlah beliau masuk ke sekolah "elit" sikit. Memandangkan ayahnya semakin sibuk nak ke pejabat lagi, nak hantar adik-adik beliau lagi, jadi ayahnya membelikan beliau sebuah basikal. Basikal biru. Walaupun begitu, Ayah tidak izinkan Daniel menyertai rakan sebayanya bermain basikal keliling kota di tengah malam hari.

Daniel rasa terperangkap dan jiwa mudanya memberontak mahukan kebebasan, dan dia berharap untuk menjadi dewasa serta merta.

---------------------------------------------------------------

Jam menunjukkan pukul 3.00 pagi

Lily baru pulang dari kerja. Dia terpaksa kerja lebih masa untuk menyiapkan sedikit kertas kerja.

Daniel baru keluar dari rumah. Dia terpaksa memanjat keluar tingkap rumahnya untuk keluar tanpa pengetahuan orang tuanya.

Tanpa mereka sedar, yang seketika nanti pada jam 3.38 pagi, takdir mereka akan berubah.