Khamis, 11 Februari 2021

Buku: The Atlas of Forgotten PlacesThe Atlas of Forgotten Place adalah karya fiksyen dari Jenny D. Williams yang berlatar belakangkan tempat dan peristiwa sebenar. Kisahnya berkisar tentang dua orang wanita, Sabine dan Rose. Sabine adalah bekas sukarelawan yang pernah bekerja untuk misi bantuan di serata Afrika, beliau cuba mencari anak buahnya, Lily yang juga sukarelawan di Uganda, yang hilang. Manakalah Rose adalah gadis warganegara Uganda yang mempunyai sejarah hitam apabila beliau pernah diculik oleh tentera pemberontak, beliau mencari Ocen, teman lelakinya yang hilang selepas mereka bertikam lidah.

Selain bergolak dengan masalah peribadi sendiri, mereka berdua dengan cara masing-masing perlu merungkaikan misteri kehilangan ini yang berlaku ketika Uganda sedang bergolak dengan perperangan saudara antara kerajaan memerintah dan tentera pemberontak. 

Pelajaran yang aku dapat dari naskah ini adalah tentang kasih sayang, tali persaudaraan mengatasi segala ketakutan dan halangan. Selain itu, penulis juga mengenengahkan tentang penebusan dosa silam dan kesilapan lalu yang menghantui diri.

Aku juga mendapat satu perspektif segar tentang negeri asing bagi aku, Uganda. Gaya hidup, tradisi, ekonomi, geografi, geo-politik dan kelainan pemikiran mereka. Dan manusia yang tak pernah belajar, yang perperangan cumalah membawa kepada kemusnahan dan kematian. 

Tiada ulasan:

Catatan Popular