Selasa, 14 Disember 2021

Buku: Penumpang

 2007, aku beli tiket Rapid KL RM1 untuk sehari menjadi penumpang bas. Bersama 4 orang rakan aku yang lain merayau-rayau selepas habis perperiksaan. Berhari-hari kami buat rutin ini, kadang-kadang aku pergi seorang diri, tanpa arah. Cuma menumpang kemana saja bas ini membawa aku.

Membaca buku fixi karya Fee Anyau berjudul Penumpang mengingatkan aku pada masa itu.

Berkisarkan tema yang gelap dan berat, membawa depressi dan bunuh diri untuk dibincangkan. 

Jai, seorang pelajar kolej kehilangan kawan baiknya, Eddi akibat bunuh diri. Tetapi dia menerima helaian jurnal dari Eddi dihantar secara misteri kepadanya. Jurnal tersebut menceritakan pengalaman Eddi menaiki bas setiap hari, jadi demi memahami pengalaman Eddi itu yang mungkin dapat merungkai punca Eddi berbuat demikian, Jai mula menaiki bas.

Secara umumnya, tarikan buku ini adalah topik berani yang Fee Anyau cuba ketengahkan walau kadang dianggap taboo bagi sesetengah masyarakat (depressi, bunuh diri, dan ada beberapa lagi yang anda perlu baca sendiri jika tidak mahu spoiler). Selain itu, cara pengenalan watak juga agak menarik, dan aku suka bila penulis bercerita tentang perkara yang mungkin remeh yang terjadi diatas bas.

Apa yang menariknya buku ini secara peribadi pula adalah gaya pemikiran dan sebab Eddi untuk menjadi penumpang bas itu dapat aku kaitkan dengan diri aku sendiri. Memerhati gerak laku orang ramai dan cuba menafsir perilaku dan latar cerita setiap penumpang dan pemandu, benda yang sama aku lakukan juga. Kadang tiada apa pun, sekadar melihat dan berfikir, walaupun keadaannya kadang tidak seselesa menaiki kenderaan sendiri, aku rasa tenang menjadi penumpang.

Tiada ulasan:

Catatan Popular