Jumaat, 31 Disember 2021

2021: Rumusan

 Sedari 2020, pandemik COVID-19 masih lagi berlarutan. Di awal 2021, vaksin masih lagi dalam kajian, dan sudah pun diberikan disesetengah negara lain. Malaysia cuma menerima vaksin seawal Februari. Namun peningkatan kes COVID semakin meningkat justeru PKP kembali diperketatkan pada Ramadan dan menjadikan 2 tahun berturut-turut kita beraya dalam situasi terkurung. Ahli politik sibuk tolak tarik kerusi sehingga PM ke-8 Malaysia, Muhyidin Yassin meletak jawatan dan digantikan Ismail Sabri.

2021, aku panjatkan syukur aku pada Yang Esa, kerjaya aku semakin berkembang. Dipertanggungjawabkan dengan tugas-tugasan yang lebih berat dan kritikal, bermaksud syarikat mempercayai kerja aku yang dulu dan yakin aku mampu lakukan tugasan yang diberi.

Alhamdulillah, penambahan ahli keluarga baru kami, Aurora Syifa menambah seri dalam rumah tangga kecil kami. Terima kasih isteri dan mama kepada dua puteriku atas segala pengorbanan dan sakit perih yang dilalui tika melahir dan membesarkan Ayra Sofea dan Aurora Syifa.

Selain itu, hikmah pandemik dan PKP juga adalah nikmat melihat anak-anak membesar di depan mata. Perkembangan Ayra Sofea aku lihat depan mata aku sendiri kerana daycare ditutup ketika PKP, tak lupa juga mengharungi fasa berpantang untuk Aurora Syifa dan mamanya secara sendiri, yang aku sendiri tak sangka aku mampu lakukan. Walau ada cabarannya untuk mengimbangi antara kerja dan urusan rumah serta anak-anak, aku tetap bersyukur semua dapat aku lalui dengan jayanya.

Resolusi 2021: 

1. Misi mencapai badan ideal - dalam masa 5 bulan dari Januari ke May, aku berjaya mencapai peratusan bodyfat 10%, dengan berat badan turun dari 76kg ke 65kg. 

2. Khatam Quran - untuk tahun 2021 aku dapat khatam 2 kali Al-Quran secara sendiri, 4 kali secara tadarus.

3. Buku - Berbanding 2020, aku dapat menghabiskan 20 buah buku, walaupun terpaksa pulun di hujung bulan Disember.

4. e-learning - sasaran asal hanyalah 40 jam, namun aku sudah melebihi sasaran, cuma aku berhenti track selepas melepasi 40 jam.

Tahun 2021, aku kehilangan beberapa ahli keluarga, mak ngah, pak lang, atok cu, rakan, saudara jauh dan dekat. Ada yang asbab COVID dan ada juga sebab penyakit lain. 

Disember 2021 menyaksikan musim tengkujuh yang lebih dahsyat berbanding tahun-tahun yang sudah, dengan hujan, ribut, banjir, tanah runtuh, air pasang di serata Malaysia.

Tiada ulasan:

Catatan Popular