Isnin, 25 September 2017

Trip Famili: Pulau Redang


Pulau Redang, letaknya dijajahan negeri Terengganu. Lebih kurang 1 jam setengah menaiki feri dari Jeti Shahbandar, Kuala Terengganu. Lebih kurang 4 jam 30 minit perjalanan dari Kuala Lumpur melalui LPT.

Terkenal dengan air lautnya yang biru kehijauan, pasir putih,  lautan yang kaya dengan kepelbagaian hidupan laut. Syurga bagi penggemar aktiviti diving atau snorkeling.

Al-kisahnya, famili kami dah lama tak buat family day, kalau dulu rajinlah masa geng-geng otai masih aktif. Sekarang yang otai-otai pun dah slow down relax-relax layan cucu. Dalam group whatsapp lak ramai yang mencadang, yang nak menggerak tu tak ada. Sudahnya tahun ke tahun macam tu je la, tak jalan-jalan cadangannya.

Tahun ni aku nekad, siapa nak join, join. Yang tak nak, tak paksa. Buat group whatsapp baru, invite yang betul-betul minat. Bincang dua tiga hari, terus decide pergi Redang. Gerak kerja pun dimulakan, jemput otai-otai, cari quotation, cari resort, kutip duit, cari transport, etc. Dapatlah peserta 48 orang. Muat satu bas.

Tarikh: 7/9/2017 - 10/9/2017 (ini pun 3-4 kali pinda)
Venue: Redang Lagoon

PAKEJ PULAU
REDANG LAGOON (3H2M)
Tel: +609-666 5020/18
Fax: +609-666 5019
E-Mail: admin@redanglagoon.com

Twin(2 orang sebilik) :280/person
Triple(3 orang sebilik) :260/person
Family(4-6 orang sebilik) :260/person
Bebudak(4-11 tahun) :150/person
Baby(0-3 tahun) : FREE

Pakej termasuk :
✔ Snorkeling Trip x 3 Trip (first day 1x, second day 2x) ( Excluded Equipment )
✔ Makan pagi 2x, makan tengahari 2x, makan malam 1x, BBQ dinner siap hidang 1x dan 2 x Tea Break.
✔ Penginapan bermalam di resort aircond 3H2M
✔ Tiket boat Transfer Pergi Balik (Jeti - Resort- Jeti)
✔ Aktiviti Bebas
✔ Mandi pantai

Pastu eloklah bawak sabun/syampoo/barang-barang mandi/sejadah/towel sendiri. Sebab dia tak provide atau yang di provide tak berapa nak ok. Kat bilik tak ada TV (kenapa nak TV, kalau pulau nan indah damai terbentang kat luar). Bawa roti bungkus gak nanti boleh panggil ikan datang kat kita.

Extra:
Penyu feeding - RM30-35 sorang (memang worth it, should try)
Snorkeling equipment - Goggle + Life jacket RM30
Kalau goggle yang ada power RM40 + life jacket
(powered goggle tu limited, elok bawa lens)
Marine park permit - RM5/person
Boleh sewa go pro - sehari RM60 (limited)

Bas dari KL - Jeti Shahbandar, Terengganu (pergi/balik) - RM3150/bas.
Itu tak campur extra trip (yang ni ikut milage/masa) untuk jalan-jalan beli kepok lekor apa bagai lagi. Yang naik bas ada 38 orang, Tambah extra milage sebab nak Kelulut beli kepok. So total bas jadi RM90/person.
Riuh rendah dalam bas bila famili berkumpul
Jernihnya air memang jelas melihatkan keindahan laut
Mentari terbit di ufuk timur
Lantai laut yang kaya dengan terumbu
Photobomb dari Jojo si penyu
Terima kasih, Redang Lagoon Resort
Terima kasih, Pulang Redang

2 ulasan:

Youjie berkata...

Bro, aku kagum dgn istiqamahnya kau menulis blog bro... aku kagum!!!!

Aizuddin Jaafar berkata...

@Youjie, hahahahaha
Ada angin nak menulis tu, adalah update nya. Kalau tak, makan tahun gak next update.